Lage Vaartkant 34, 4872ND Etten-Leur
06-39802178
info@wavingtails.nl

Hoe herken je een goede fokker?

Eindelijk heeft u (samen met u gezin) de keuze gemaakt, er komt een pup in huis! De voor- en nadelen zijn tegen elkaar afgewogen, u weet zeker dat u de hond kan bieden wat hij nodig heeft en u heeft uitgezocht welk ras er nou eigenlijk het beste bij u en uw levensstandaard past.
Nu komt de volgende taak en beslissing, waar ga je de hond vandaan halen? Waar vind je een goede fokker? En bovenal heel belangrijk, hoe herken je het verschil tussen een fokker en een broodfokker???

Wat is nou een broodfokker?
Een broodfokker is een fokker met maar een doel, zo veel mogelijk geld verdienen aan de verkoop van jonge honden zonder zich hierbij te bekommeren om het welzijn en de opvoeding van de pups.
Door een pup te kopen bij een broodfokker haal je een pup in huis die een grote kans heeft op ziektes, afwijkingen en gedragsproblemen. Dit kost naast een hoop dierenartskosten ook een hoop ellende en verdriet, sommige pups komen er niet meer bovenop en zullen helaas ingeslapen moeten worden.
Ook heel belangrijk is om geen pup te kopen bij een broodfokker uit medelijden. Door zaken te doen met een broodfokker steun je in principe de malafide handel en het lijden van honden. De verkochte pup zal gewoon weer vervangen worden door een ‘nieuwe’. Deze komen vaak ook in vrachtwagens vol illegaal naar Nederland. De enige methode om broodfokkers te laten stoppen is door er niet te kopen.

Naast broodfokkers heb je ook de zogenoemde hobbyfokkers. Dit zijn ‘fokkers’ die het leuk vinden een nestje pups voor het plezier te hebben. Ondanks alle goede bedoelingen van deze mensen is het nog steeds raadzaam je pup hier niet aan te schaffen. Een goede fokker steekt veel tijd en geld in het uitzoeken van de juiste ouders, gezondheidstesten, socialisatie e.t.c. en heeft heel veel ervaring die ervoor zorgt dat de pup niks te kort komt in de eerste fase van zijn leven.

Een broodfokker zal er alles aan doen om niet aangemerkt te worden als zogenoemd. Daarom wordt er veel gelogen en verzwegen, onderstaand vindt je een checklist, hierdoor haal je de meeste broodfokkers er zo uit!

Checklist:
– Zoek een fokker via de rasvereniging: Koop geen pup via marktplaats! Zoek eerst de fokker op op het internet en kijk wat er hierover naar boven komt. Bij een goede, erkende fokker mag je meerdere keren langs komen om je pup te bezoeken. Ook zal de fokker kijken of er een match is tussen jou en de pup. Ga bijvoorbeeld ook langs bij meerdere fokkers, voordat het nestje er is. Ga hierbij informatie over het ras en de ouderdieren na!
– De fokker heeft geen pups op voorraad: Een broodfokker fokt vele pups en vaak ook van meerdere rassen tegelijk. Hierdoor kan een broodfokker het hele jaar door pups verkopen, een echte fokker heeft maar een keer in de zoveel tijd een nestje. Hiervoor is dan ook een wachtlijst. Een advertentie waarin staat dat de pups het nest mogen verlaten is dan ook iets om vraagtekens bij te plaatsen, bij een echte fokker zijn de pups nog voordat het nestje geboren wordt al gereserveerd.
– Een fokker bezorgt niet aan huis: Dit klinkt misschien gek! Een broodfokker geeft vaak de ‘mogelijkheid’ om de pup gelijk bij je thuis te brengen. Dit gebeurd om ervoor te zorgen dat je de thuissituatie van de pups en de broodfokker niet ziet.
– Bij de fokker is maar een nest aanwezig: Een broodfokker fokt met vele rassen tegelijk om zoveel mogelijk te kunnen verkopen en dus geld te verdienen. Bij een echte fokker is er altijd maar een nestje tegelijk aanwezig! De fokker zelf weet je ook alles te vertellen over het betreffende ras. In het opvoeden en socialiseren van de pups gaat veel tijd en geld zitten en bij meerdere nestjes tegelijk kan dit dus niet voldoende gebeuren.
– De pups zijn gechipt, ontwormt, ingeënt en hebben een paspoort: Deze gegevens krijg je bij een fokker altijd ter inzage. Ook de gezondheidsverklaring en de paspoorten van de ouderdieren krijg je hierbij te zien.
– De pups hebben schone ogen, oren, neus en kontjes: Een gezonde pup heeft deze kenmerken allemaal! Er mag geen vieze afscheiding zitten bij deze “onderdelen”. Ook hoort de vacht van de pup glanzend te zijn en horen zijn tandvlees en tong mooi roze te zijn.
-Een pup gaat op zijn vroegst pas met 7 weken met zijn nieuwe eigenaar mee: Een fokker die de pups eerder verkoopt, overtreedt de wet! De pups leren in deze periode nog veel van de moeder en hun broertjes en zusjes, cruciaal dus! Vaak zie je dat 8 weken als minimum wordt gesteld.
– De pups groeien op in een schone, huiselijke omgeving: Koop absoluut geen pup die opgroeit in een schuur of een ruimte waar bijna nooit iemand aanwezig is. Deze pups hebben nooit kennis kunnen maken met mensen en de huiselijke geluiden die bij het dagelijkse leven behoren, dit kan later gedragsproblemen opleveren, voornamelijk angst en angstagressie. Vraag bij bezoek naar de verblijfplaats van de pups, vaak zie je dat ze tijdelijk in de kamer worden gezet maar hun vaste huisvesting zich in de schuur bevindt.
– De moederhond is altijd aanwezig: Geloof nooit in verzonnen verhalen! Zo gaat vaak de ronde dat de moederhond even uitgelaten wordt of even weg is. Let hierbij ook goed op dat de broodfokker er geen willekeurige hond bijhaalt! Het is heel belangrijk dat de pups worden opgevoed door de moeder!
– Moederhond en pups zijn geïnteresseerd: Een gezond nestje vindt het leuk om bezoek te krijgen! Ze zijn vrolijk, enthousiast en geïnteresseerd! Het is geen goed teken als de moederhond en pups moe of angstig zijn. Dit zul je later ook zeker terug herkennen in het gedrag.
– De fokker stelt vragen over jouw situatie: Een goede fokker wilt dat zijn pups in het juiste gezin terecht komen. Een broodfokker wil alleen verkopen en zal dus weinig tot geen vragen stellen over jouw thuissituatie. Een broodfokker reageert daarbij ook terughoudend en afwijkend op jouw kritische vragen.
– Koop niet vanuit emotie maar met je verstand: Neem de tijd om een beslissing te nemen! Een fokker en pup kies je niet zomaar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *