Lage Vaartkant 34, 4872ND Etten-Leur
06-39802178
info@wavingtails.nl

Gedragstherapie

Gedragstherapie, wat is dat nu eigenlijk precies?

Kort gezegd is gedragstherapie de behandeling van een gedragsprobleem van honden. Deze therapie bestaat uit een aantal methodes om het ongewenste gedrag op een positieve manier om te buigen naar gewenst gedrag.
Het verschil tussen gedragstherapie voor mensen en gedragstherapie voor honden is dat bij de therapie voor honden de methodes worden toegepast door de eigenaar van de hond. De rede hiervan is dat u als eigenaar een vertrouwensband heeft met uw hond en deze tijdens de therapie verder zal gaan uitbreiden. De hond moet zich bij u in balans voelen en andersom moet u zich als eigenaar ook in balans voelen bij uw eigen hond.
Gedrag veranderen is niet makkelijk, zeker niet wanneer dit gedrag wordt gestuurd door emoties of wanneer dit al een langere tijd geleden is ontstaan. Uw eigen inzet is een heel belangrijke factor van slagen. Het is belangrijk dat u als eigenaar de therapie echt ziet zitten en goed begrijpt wat de bedoeling is.
Vaak betekent dit ook dat u als eigenaar ook in uw eigen gedrag een aantal dingen aan zal moeten gaan passen. Door uw eigen gedrag te veranderen, kunt u het gedrag van uw hond sturen. Houdt u er wel rekening mee dat verandering in gedrag tijd en energie kost.
Echter, na al uw tijd, energie en inspanningen krijgt u hier wel een hond (en u zelf) voor terug die in een goede harmonie met elkaar kunnen samenleven en elkaar begrijpen in het dagelijks leven.

Hondengedragsdeskundige

Een hondengedragsdeskundige, ook wel een hondencoach genoemd, is een persoon die mensen en honden zal begeleiden om op een harmonieuze manier samen te leven. Als hondengedragsdeskundige heb je daarom niet alleen een goede kennis van honden nodig, maar ook een goede mensenkennis!
Je moet als hondengedragsdeskundige zowel de mens als de hond goed kunnen analyseren, het probleem zit immers meestal bij beide. Dit wilt niet zeggen dat u als eigenaar of dat uw hond het helemaal verkeerd doet. Echter, begrijpt de hond de mensenwereld niet en voor u als eigenaar is de hondenwereld vreemd terrein. Honden lijken veel op ons als mens, maar hebben een heel andere kijk op energie, houding en signalen.
Een hondengedragsdeskundige gaat u als eigenaar helpen de hondenwereld en de hierbij horende energie, houding en signalen te kunnen begrijpen. Daarnaast helpen we de hond natuurlijk ook om het dagelijks leven van de mens te gaan begrijpen.

Positief trainen

Jarenlang onderzoek heeft erin geresulteerd dat trainen op beloning ( dit is gebaseerd op positieve bekrachtiging) niet alleen betere resultaten geeft dan andere vormen van training, maar ook de kans op het ontstaan van gedragsproblemen die gestuurd worden door angst, agressie of pijn verminderd worden.
Wanneer u op zoek bent naar een goede trainingsmethode voor uw hond zit u op het spoor van positieve training wat betreft hondenwelzijn erg goed en veilig.
Via bepaalde trainingsmethodes die door anderen wel worden toegepast wordt een gedragsprobleem juist aangewakkerd door mentaal ongemak, dit kan in de vorm zijn van stemverheffing of fysieke intimidatie maar ook door fysiek ongemak zoals pijnlijke hulpmiddelen of fysieke correcties.
Positieve training kan op 2 manieren uitpakken, namelijk positief gedrag maar ook frustratie. Frustratie klinkt misschien gek, maar is logisch wanneer u snapt hoe dit tot stand komt. Als een hond niet precies weet wat er van hem verwacht wordt voor hij zijn beloning krijgt, kan een hond gefrustreerd raken. In zijn gedachtegang gaat dit zo’n beetje als: ‘Baasje, baasje, baasje, kijk nou ik doe het goed… toch? toch? ik krijg nu een beloning toch?” Hierdoor wordt een hond onzeker en gefrustreerd. Het is dus bij positieve training erg belangrijk ervoor te zorgen dat de hond precies begrijpt wat u van hem verwacht.
Waving Tails werkt met de methode positieve training. De keuze hiervoor is dat een hond een hoog gevoelsleven heeft en hierbij ook nog eens goed na kan denken. Het is natuurlijk niet de bedoeling de hond door angstige ervaringen bijvoorbeeld agressie te laten ontwikkelen. Door positief met de hond om te gaan, gaat de hond ook positief om met u als eigenaar en bent u dus samen weer in balans!