Lage Vaartkant 34, 4872ND Etten-Leur
06-39802178
info@wavingtails.nl

De aanschaf van een hond

Een vrolijke rondrennende viervoeter, nieuw leven in huis, leuk!! Veel mensen zijn dol op honden en overwegen dan ook om er een aan te schaffen. Niet zo gek, want honden zijn hele leuke en betrouwbare huisdieren!
Voor je een hond gaat kopen moet je je bijvoorbeeld bedenken dat het uitlaten, verzorgen en opvoeden gemiddeld al 2 uur op een dag met zich meebrengt, je moet dus wel tijd genoeg hebben.  
Daarnaast heb je natuurlijk ook de kosten die een hond met zich meebrengt, gemiddeld ben je al 50 tot 100 euro per maand kwijt aan voeding, medische zorg etc.
Gelukkig krijg je er ook heel veel voor terug, want als je een goede band hebt met je hond zijn het fantastische vrienden om je leven mee te delen en waar je van alles mee kunt doen.

Hieronder heb ik voor u een aantal tips uitgewerkt waar u aan moet denken als u overweegt een hond aan te schaffen.

  1. Een hond kopen

Als u besloten hebt een hond aan te schaffen, is de vraag waar u dit wilt gaan doen. Doet u dit bij een fokker, bij het asiel of misschien wel bij een particulier? En ook heel belangrijk, wat voor ras wilt u graag. Zo zijn er grote en kleine honden, honden die veel vachtverzorging vragen en daarbij is het ene ras makkelijker als het andere. Zorg dat u uw hond aanschaft op een betrouwbare plaats. Dit kan een hoop ellende en verdriet voorkomen. Let u goed op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de honden gefokt en gehuisvest zijn (in een latere blog gaan we in op de broodfok en de punten waar u op moet letten als u een pup gaat bekijken/aanschaffen).

  • Voeding

Een van de belangrijkste punten voor een hond is een goede voeding. De juiste voeding zorgt er namelijk voor dat de hond gezond blijft en zich goed voelt. Er zijn op de diervoedingsmarkt zoveel verschillende soorten voer dat verdieping hierin gewenst is. Kwaliteitsvoer komt ten alle tijden duurder uit, houdt u er wel rekening mee dat uw hond hiermee alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en dat u langer met een zak voer doet. Dit klinkt misschien vreemd, dit is zo omdat kwaliteitsvoer meer benodigde voedingsstoffen per brokje bevatten en een hond hierdoor dus een mindere hoeveelheid voer hoeft te krijgen. Dit ziet u ook terug in de ontlasting, een hond zal minder vaak per dag zijn grote behoefte doen.

  • Huisvesting

In huis heeft uw hond niet heel veel ruimte nodig, omdat deze hier vrij rond kan lopen. Hierbij maakt het wel uit of u kiest voor een ras dat erg beweeglijk is of juist rustig is. Houd bij het kiezen van een ras daarom rekening met de ruimte die u de hond kunt bieden. Elke hond heeft in huis een eigen veilige en rustige plaats nodig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bench, mand, ligbed etc. Een bench is ook een goede uitkomst als u kleine kinderen heeft, de hond kan zich hierin terugtrekken en de kinderen kunnen zo niet bij de hond komen.

  • Verzorging

Een hond verzorgen kost ook aardig wat tijd. Zo wil hij graag 3 a 4 keer per dag naar buiten om zijn behoefte te doen, daarbij komt het natuurlijk ook voor dat het heel slecht weer is! Minimaal twee van de wandelingen met uw hond moeten lange wandelingen zijn, de lengte van de wandelingen is gebonden aan het ras dat u heeft. Daarbij vragen sommige rassen ook om veel vachtverzorging. Dit kan erin resulteren dat u zelf de hond 1 a 2 keer per week moet borstelen, maar dit kan ook betekenen dat u met uw hond naar de trimmer moet, dit moet u natuurlijk ook mee rekenen in de kosten.

  • Opvoeding

Elke hond, hoe makkelijk het ras ook is, heeft opvoeding nodig. Het kost best wat tijd om uw hond te leren wat hij wel en niet mag en wat er van hem verwacht wordt. Zeker als u een puppy heeft kost dit veel tijd, maar vergeet niet dat een volwassen hond ook altijd een leider nodig heeft! Het beste kunt u zich hierin laten begeleiden door een hondenschool door hier een cursus te volgen. Je leert hierbij hoe je het beste met de hond om kunt gaan en wat de beste aanpak is om iets te bereiken.

  • Aandacht

Een hond is een gezelschapsdier en wil hierdoor natuurlijk niet te veel alleen zijn. Na het aanwennen van het alleen zijn kan een hond maximaal 6 uur aaneengesloten alleen zijn. Je moet dit aanleren omdat een hond anders veel kan gaan blaffen of spullen kan gaan slopen. Een hond wilt ook graag spelen en zal u dan ook regelmatig uitdagen om een spelletje met hem te spelen. Daarbij moet u ook nadenken over opvang als u op vakantie gaat, denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een pension of een oppas.

  • Teef of reu

Denkt u hier goed over na! Beide geslachten hebben zo hun eigen karakter, zo ook hun eigen gedrag. Een teef wordt natuurlijk twee keer per jaar loops en een reu wilt ook nog wel eens op spullen gaan ‘rijden’. U kunt (als u geen nestje wilt natuurlijk) kiezen voor castratie of sterilisatie. Laat u zich hierbij wel goed voorlichten door uw dierenarts.

Hopelijk krijgt u met deze eerste tips een eerste inzicht over wat er allemaal bij komt kijken als u een hond aan wilt schaffen. U kunt natuurlijk ten alle tijden meer informatie opvragen of opzoeken 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *